Vogels spotten

In de 3 Guyana’s (Suriname, Guyana en Frans Guyana) kom je ongeveer 900 verschillende vogel soorten tegen. In de steden kun je al ongeveer 200 soorten zien. De Guyana’s beslaan in totaal een oppervlakte van 460.000 km2 dus 12 keer zo groot als Nederland ….en in deze Guyana’s is 80%  van hun bos nog ongerept bos! Komt er nog bij dat ze beschikken over verscheidene leefgebieden zoals Savanne graslanden, Mangrove bossen en zwampen in de kuststreek die de thuisbasis zijn van een overvloed aan intrigerende vogels. Daarnaast komen er ook miljoenen trek vogel langs de kust, die slechts enkele dagen verblijven om te slapen en te eten. Tijdens onze tropische regenwoud tours kun je genieten van de natuur inclusief kleurrijke vogels in Zuid Amerika.

Vogelaars

Van alle natuurschatten in deze tropische landen, vormen de vogels een speciale hoogte punt voor natuur liefhebbers, met genoeg locaties en plekken die geschikt zijn voor vogelaars. De fanatieke liefhebbers kunnen op ontdekking gaan in de kustvlakte, het dik beboste regenwoud, in de bergen, elk met hun eigen perfecte spot van waaruit de speciale soorten kunnen worden gezien. Tijdens ‘ Vogel spot’ tripjes, kunnen vogelaars de gekleurde en befaamde Hoatzin tegenkomen, tevens de nationale vogel van Guyana! Verder de  unieke Harpy arend en de fel gekleurde Oranje Rotshaan. Bezoekers aan de Guyana’s kunnen hun ogen uitkijken naar grote variëteit en gekleurdheid aan vogels. Zelfs ik, die geen  fanatieke vogelaar ben, kan zo intens genieten in het bos van de roep van de bospolitie! De Schreeuw Piha of wel Pipiyo, een kleine vogel die met zijn luide pie wieh andere dieren lijkt te waarschuwen voor de komst van de mens en o jee ook van mij!

Eco Jungle lodges

De beste manier voor vogelaars, om zoveel mogelijk vogels te spotten, tijdens hun reis naar de Guyana’s, is om te verblijven midden in de gebieden waar de vogels die zij willen spotten waargenomen zijn. Dit zijn meestal wel of niet comfortabele lodges in het bos of aan de rand van rivieren. Je bent als vogelaar dan niet alleen middels een korte wandeling op je plaats van bestemming maar ook kan je  de kennis meepikken van de lokale gidsen.  

Vogels in de steden

Wonend in het centrum kan ik al lekker vanaf mijn balkon genieten van verschillende vogels en hun gezang! Om Parkieten, Grikibi, en Kleine Ani te zien hoef je niet al veel moeite te doen. Je ziet en hoort tegen de avond glorie over vliegende Amazone Papegaaien opzoek naar een slaapplek. In de buurt van goten en kanalen zie je zeker de Sabaku, op zoek naar een lekker visje. Suriname (en Nederland) kennen ook de sport met Zangvogels. Trouwens de grootste orde van vogels is die van de zangvogels. Meer dan de helft van de vogels op aarde behoort daartoe waarbij de Twa Twa en de Pikolet zeer gewild zijn. Elke zondag op het Onafhankelijkheidsplein (in Suriname) worden er zangwedstrijden gehouden!

Kust vogels

Aan de kust tref je in de waterrijke gebieden grote aantallen zee of trekvogels. Een ware wahalla voor vogelaars! Van de intens rode Scarlet Ibis, Flamingos,  tot de Tjontjon en verschillende soorten snippen. Vele snippensoorten uit Noord-Amerika en Canada verblijven tijdens de noordelijke winter langs de kust van Suriname. Het gaat hier om zeevogels, die zich voeden in zout water en broeden gebeurt op een andere plaats dan zij overwinteren. Om deze reden is op 4 maart 1989 het Bigipan reservaat samen met het natuurreservaat Wia Wia en Coppename monding als tweelingreservaten verbonden met de natuurgebieden Mary’s Point of Shepody National Wildlife Area en Shepody bay in New Brunswick, Canada.

Bos vogels

Tijdens je wandeling door het dik beboste Amazone oerwoud in de Guyana’s kom je zowel de kleine snelle Kolibrie als gieren tegen. De gieren of roofvogels zijn vleeseters en ze jagen óf op de grond, óf in de lucht, óf in het water. Roofvogels zijn dag roof vogels en de enige roofvogel die ’s nachts jaagt is de uil. De vogels die ik jouw verder wil laten zien verder zijn de Amerikaanse Reuzenijsvogel (hij is zo klein dat hij zijn naam niet echt eer aan doet!), Kuyake, rood gele Ara, Trompet vogel  en de Powisie. Over deze vogel staat bekend dat zij graag glimmende hapjes eet waaronder goudklompjes. Gouddelvers die werkten voor een baas hielden hen als huisdier en als zij met verlof gingen verdween de Powisi in de pot en de inhoud van mag in de zak van de ‘liefdevolle’ eigenaar.  

Endemische Vogels

Frans Guyana kent 1 vogelsoort die als endemisch worden beschouwd. Endemie of endemisme is het verschijnsel dat een dier van nature uitsluitend voorkomt in één geografisch afgegrensd gebied. Indien een soort enkel daar voorkomt, spreekt men van een endeem of van endemische soort. Deze vogel is namelijk de Cayenne nacht zwaluw. De 3 Guyana’s gelegen in Zuid Amerika zijn echt een walhalla voor zowel de fanatiek vogelaars als de liefhebbers!

Informatie over vogels met foto’s  is te vinden in het boek: Field Guide to the Birds of Suriname, 2015 van Arie Spaans, Otte H. Ottema, Jan Hein J. M. Ribot & Ber van Perlo (illustraties), een perfecte informatiebron.

  • Share :