Dieren

Het Amazone regenwoud kent naar schattingen 1294 vogelsoorten, 378 soorten reptielen, 427 soorten amfibieën, 427 zoogdiersoorten en minstens 3000 vissoorten waarvan heel veel soorten ook in de 3  Guyana’s voorkomen.  In 2017 werden er 381 nieuwe dier- en plantsoorten ontdekt in Amazonegebied. Dat gebeurde tijdens een studie die twee jaar duurde. Volgens het Wereld Natuur Fonds (WNF) kwam gemiddeld iedere twee dagen een nieuwe soort aan het licht. Zo schat de organisatie dat 80 procent van de soorten in het gebied nog ontdekt moet worden. Dit feit geeft aan hoe ongerept het amazone gebied nog is. In de Guyana’s, dat ligt in het Amazone oerwoud kun je expedities maken om oog in oog te komen staan met wildlife!

De voedselketen

Aan de top van de voedselketen vinden we de katachtige waaronder de poema, de ocelot, de ocelotkat, de jaguarundi en de margay en als je geluk hebt kun de Jaguar zien die de rivier over zwemt of de weg over steekt diep in het bos. Daarnaast zijn er diverse Kaaiman soorten die je tijdens avond safari kunt gaan spotten. Dit gebied kent ook een aantal ottersoorten waaronder De Reuze otter die kun je in groepjes tegen komen levend langs de oevers van rivieren. Gedurende een ochtend wandeling in het regenwoud van de Guyana’ s kun je tapirs, herten, miereneters, luiaards en andere grote zoogdieren tegenkomen. Dit is ook het juiste moment om een van de zes verschillende aap soorten te spoten waarvan de Brulaap meestal als wekker dient in het bos! Inderdaad een echte beesten boel in de Guyana’s.

Gevaarlijke dieren

De lijst van amfibieën is oneindig en onder deze groep vallen de kikkers met de meest spectaculaire kleuren zoals de gekleurde Okopipi in Suriname en de Gouden kikker in Guyana. Deze kleine gele amfibie leeft zijn hele leven in grote bromelia’s die vrij gebruikelijk zijn in de buurt van Kaieteur vallen in Guyana. Een ander belangrijke groep zijn de reptielen waaronder de bekendste slang van allemaal de Anaconda is. De anaconda is de grootste slang ter wereld, gemeten naar gewicht. Verschillende soorten pythons kunnen nog langer worden maar ze worden nooit zo zwaar. De anaconda is levendbarend; als de jongen ter wereld komen, zijn ze al 70 centimeter tot een meter lang. In de Guyana ‘s komen er ongeveer 70 verschillende soorten slangen voor waaronder ook giftige slangen zoals lanspuntslang, familie van de groefkopadders, ook bekent als de  Labaria.

Schildpadden en Dolfijnen

Deze wilde dieren kun je spotten tijdens ochtend en avond boot safari’s. De Aitkanti, een lederschildpad is de grootste en zwaarste schildpad ter wereld. Op enkele grotere krokodilachtigen na is deze schildpad tevens het grootste nog levende reptiel op aarde. Het gewicht varieert van  575 tot 900 kilogram, vergelijkbaar met een kleine auto. Je kunt er  ook andere zeeschildpadden tegen komen die hun eieren komen leggen op de stranden van de Guyana’s zoals de  Krape, Warana en  Karet.

Endemische dieren

Suriname kent een aantal diersoorten die als endemisch worden beschouwd voor Suriname. Endemie of endemisme is het verschijnsel dat een van nature uitsluitend voorkomt in één geografisch afgegrensd gebied. Indien een soort enkel daar voorkomt, spreekt men van een endeem of van endemische soort. In de Sipaliwini savanne leeft de blauwe pijlgifkikker. Ambonembia surinamensis is een insectensoort uit de familie Archembiidae, die tot de orde webspinners behoort. Cercophis auratus is een slang uit de familie Dipsadidae. Het geslacht werd lange tijd tot de familie gladde slangen (Colubridae) gerekend. Grypotyphlops acutus is een slang uit de familie wormslangen die voorkomt in zwel Suriname als Frans Guyana. Zetekella caroli is een wants uit de familie van de Tingidae. Het diertje is zo’n 2 millimeter lang. Guyana kent geen endemische dieren. Frans Guyana kent 3 kikkersoorten, 1 insect, 6 spinnen, 1 kever en 1 slang die endemisch zijn voor dat land.

Insecten, die zijn overal te vinden!

De groep van dieren die u zeker gaat tegen komen tijdens de vakantie zijn de insecten met de vele miljoenen soorten waar onder prachtige vlinders, mieren, spinnen en kevers. Voor de spinnen liefhebbers; er zijn meer dan 900 soorten spinnen die wereldwijd voorkomen maar voornamelijk leven in tropische en subtropische gebieden. De  Guyana’s met hun zomerse temperaturen het hele jaar door is een paradijs voor dierenliefhebbers!

Mooiste wildlife reis!

Maak een rondreis, spot wilde dieren in de Guyana’s en ervaar 3 landen gedurende 1 vakantie. Het is altijd zomer dus een trip naar de 3 Guyana’s mag niet ontbreken op je lijst! Zie onze voorbeeldreizen om reis ideeën op te doen!

  • Share :