Avontuur

Avond-tuur in de avonduren

Wil jij al heel lang Dolfijnen en Zeeschildpadden van dichtbij meemaken? Dan is dit je kans! In alle mondingen van rivieren in de 3 Guyana’s komen Dolfijnen en Zeeschildpadden voor. Tijdens de boottrip richting de kust, in de vooravond, gaat de gids eerst op zoek naar plaatsen waar de Dolfijnen zich kunnen bevinden. Met een Dolfijnen ‘fluisteraar’ in ons team weten we ze zeker te spotten! Waarna we onze weg vervolgen om de gigantisch grote Zeeschildpadden van heel dichtbij te bewonderen.

Spot dolfijnen onderweg

De gids vertelt over de Dolfijnen die wij zullen zien vandaag. De Guyana-rivier dolfijn oftewel Profusu in Suriname, is geen vis maar een zoogdier. Hij is relatief klein, met een lengte tussen de 90 cm en de 1,80 meter. De ronde rug is donkergrijs met een wit, roze buik. Ze kunnen tot wel 80 kilo zwaar worden! Zij leven in groepen van zo’n 10 dieren en zijn vooral in de ochtenduren en in de late namiddag actief want dan gaan ze opzoek naar een lekker maaltje. Na een uurtje varen legt de bootsman de motor stil en al dobberend speuren we de horizon af. En ineens vlak bij de boot zien we er drie! Ze voeren allerlei kunstjes op, buitelen naar voren, springen uit het water en lijken te ‘smilen’. Iedereen wordt hier ook happy van! Het is ook gelukt om enkele foto’s te maken.

Mangrove bos en zonsondergang

Tussen door genieten we in de boot van een heerlijk Surinaams diner waarbij de zwoele bries van rivier wind door je haren heen waait! Na de Dolfijnen gegroet te hebben, varen we richting zee, naar het strand van Braamspunt. Het weer werkt mee en we kunnen vanuit de boot genieten van een prachtige zonsondergang! Super relaxed wordt je hiervan! In de mangrove bossen langs de rivier spotten we fel rode Ibissen en witte Tjon Tjons. Een mooi plaatje levert dat op, groene bomen met rood/witte vogels erin!

4 soorten schildpadden in de Guyana’s

Verder passeren we een vissers kamp, waarbij ik het idee heb dat de huisjes op instorten staan, maar volgens de gids moeten dat de vissers vaak verhuizen omdat het strand letterlijk onder hun voeten wordt weg gewassen! Nu begrijp ik waarom ze geen aandacht besteden aan een stevig huis! In de verte kun je het Braamspunt strand al zien, ons doel! Aangekomen op het strand vertelt de gids ons over de Zeeschildpadden. Zij komen op Braamspunt strand aan land om eieren te leggen na duizenden kilometers te hebben gezwommen sommige zelfs uit Afrika! Er zijn 4 zeeschildpad soorten die je tegen komt in de 3 Guyana’s, de Lederschildpad of Aitkanti, Krape, Warana en Karet. Maar die we vandaag op het strand zullen zien, is de grootste schildpad ter wereld, namelijk de Aitkanti! Deze Zeeschildpad is de enige in zee levende schildpad die tot de familie van de Lederschilpadden behoort. Dit komt door zijn afwijkende levenswijze. Op enkele grotere krokodilachtige na is het tevens het grootste nog levend reptiel op aarde! Hij kan wel 2,4 meter lang worden en het gemiddelde gewicht is tussen de 575-900 kilogram, vergelijkbaar met een kleine auto! Ongelooflijk! Na dit verhaal beginnen we aan onze strandwandeling in het donker! Naast de gids speuren  wij ook het strand af, valt niet mee want het is hartstikke donker en alleen de gids heeft een zaklantaarn met rood licht aan! Het rode licht is om ze te beschermen, en schrikt de schildpadden niet af terwijl ze uit het water komen, anders maken ze direct rechtsomkeer en leggen hun eieren dan in de zee. Daar zullen dus nooit kleintjes uitkomen en dit willen we natuurlijk niet!

De kraamkamer

En ja hoor we hebben geluk we zien al super snel met behulp van de gids zijn scherpe ogen een Zeeschildpad. Wat een joekel! Zij is al bezig eieren te leggen, plop plop hoor je dan en de eieren vallen 1 voor in een diep gat die zij gegraven heeft met haar poten. De moeder schildpad maakt zelfs geen geluid en dan te bedenken dat ze eigenlijk aan het bevallen is!!! Dit schouwspel duurt ongeveer een uurtje, we gaan met zijn allen ook gewoon rustig zitten om haar heen, op het strand en een ieder geniet zo op zijn eigen manier van de rust, de strand, de nacht en dit magisch dier! De gids gaat naast haar liggen zodat we kunnen zien hoelang ze is in vergelijking met ons! En nu geloof ik zijn verhaal over hun de lengte wel! En ja hoor ze was veel langer dan de gids! Als ze klaar is hoor ik een zucht weet niet als het van mij komt of van de schildpad die net een zware taak achter de rug heeft! Ze draait een paar rondjes en schept zo zand om het gaat te dicht dichten, ze stroolt even verder en doet daar precies het zelfde, volgens de gids maakt ze “neppe gaten” om stropers te verwarren!

Regen capuchon en dikke trui, geen luxe!

Het is intussen al 10 uur s’avonds we lopen verder het strand op en zien veder nog meer Zeeschildpadden met al groepjes mensen om hen heen staan. Volgens de gids mogen er niet te veel mensen om 1 schildpad heen staan, dit is om ze te beschermen. Iedereen knikt meelevend en in samenspraak met de gids en de rest van de groep besluiten het voor gezien te houden en terug te keren naar ons hotel. Op de terug weg is het in de boot best wel koud! Mijn regen capuchon en extra trui doe ik nu wel aan want in de boot wordt je nat van het opspattend water en dan nog een gure avond wind erbij! Dus wees voorbereidt als jij deze trip zult maken!!

Actief op avontuur

Wil je een actieve avontuurlijke vakantie in de 3 Guyanas beleven lees snel verder want wij hebben de unieke excursies voor jouw op een rij gezet:

  • Wandel door de Amazone jungle naar een waterval en spot wilde dieren zoals apen, lui aarden en vogels. De Kaieteur waterval in Guyana is zeer indrukwekkend maar ook de Brownsberg, en Kasikasima berg in Suriname zijn de moeite waard om te bezoeken. Let wel een redelijke conditie is vereist.
  • Wil je een adrenaline kick? Probeer dan onze quad en zip-lining. Rij door de smalle zand en modder paden van de savanne op je eigen quad en wordt vies! Zoef door het tropisch regenwoud en over de rivier en wordt 1 met de natuur.
  • Ga kajakken en laat je met de stroom meevoeren. Spot dieren onderweg zoals de fel gekleurde Aras, tapirs en de reuzen otters. Als je super veel geluk heb kom je misschien een jaguar tegen.
  • Stap s’ avonds in een traditioneel bootje en ga kaaimannen en nacht vogels spotten. De Brilkaaiman ligt op de loer! Al deze avonturen zijn perfect voor families met tieners.

  • Share :
Portfolio Gallery
Portfolio Gallery
Portfolio Gallery
Portfolio Gallery
Portfolio Gallery
Portfolio Gallery
Portfolio Gallery
Portfolio Gallery