Stedentrips

De 3 Guyana’s kennen verschillende steden met elk hun eigen unieke karakters. Er zijn zowel verschillen als overeenkomsten te zien tussen de Guyana’s. De overeenkomsten zijn dat ze; de zelfde flora en fauna hebben, koloniale geschiedenis delen en de Inheemsen de oorspronkelijke bewoners zijn. Ze hebben allen hun eigen taal, munteenheid en cultuur. Dit allemaal zorgt voor een uniek reiservaring in de Guyana’s!

Bezienswaardigheden in Paramaribo

Paramaribo, liggend langs de Suriname rivier is de hoofdstad van Suriname. Het staat bekend om zijn historische houten huizen in de binnenstad en staat hiermee op de UNESCO wereld erfgoed lijst. Proef en ruik de sfeer van de eeuwenlange historie gemengd met verschillende culturen uit alle werelddelen. Wandel langs de Koloniale gebouwen bij het Onafhankelijkheid plein waarbij de ondergevel gebouwd is met bakstenen uit Europa. Loop verder en kijk even binnen in de grootste Houten basiliek van het Caraïbisch gebied. Neem rust in de Palmentuin en geniet van de wuivende koningspalmen in de voormalige tuin van het Presidentieel paleis.

Bezoek museums zoals de Koto museum, een unieke ervaring over de kelderdrachten uit de Koloniale tijd. Fort Zeelandia museum, te midden in centrum was vroeger met zijn kanonnen de beschermer van de kolonie! Dit museum zit vol historie van toen en nu, waar je ook goed beeld krijgt van de Surinaamse bevolkingsgroepen.

Wil jij je onder de lokale mensen bewegen, neem dan een kijkje bij 1 van de vele markten die Paramaribo rijk is. Proef vers en exotisch fruit op de Centrale markt, de grootste overdekte markt in Suriname. Op de Djoeka wojo ook wel ‘marron’ genoemd markt kun je kruiden verkrijgen uit het bos, zoals gedroogde bladeren en wortels. Hiervan wordt thee getrokken die goed zijn tegen allerlei ziektes. Ook libido versterkende drankjes worden verkocht, de vrouwen vertellen je graag over het gebruik en effect ervan! Ook Braziliaanse walnoten kun je er vinden.  Verder zijn er  de Javaanse, de Chinese, Kwatta en Tourtonne markt voor allerlei ’Street food’ want wie lust er geen verse saté (vlees aan stokje) net van de barbecue?

Tijdens de eendaagse rondleiding kan de gids je meer vertellen over de historie van de gebouwen en borst beelden die je tegen komt. Suriname kent meer dan 10 geloofsovertuigingen en wat je zeker niet moet missen is  de Synagoge die vredig staat naast een Moskee, bijna onvoorstelbaar als je het wereld nieuws volgt!

Hoogte punten van Georgetown

Georgetown gelegen aan de Demerara rivier is de hoofdstad van Guyana en bekend om zijn houten koloniale gebouwen zoals de witte houten indrukwekkende kerk St. Andrews. Dit is het oudste gebouw in Georgetown. Tijdens de rondleiding te bewonderen samen met de bekende Stabroek market met zijn fiere torenklok. Probeer je net als ons ook de waterkoeien met gras zo ver te krijgen dat ze hun kop boven het water uitsteken voor een foto! Deze waterkoeien zwemmen rond in een meertje in de Botanical Garden. Echt de moeite waard!  Kijk niet vreemd op als je een paard met wagen langs ziet komen in het centrum. Deze worden gebruikt om landbouw producten te brengen naar de markt. Guyana is bekend om zijn cricket wedstrijden, een populair bal spel! Cricket is voornamelijk populair in de landen van die vroeger en kolonie waren van Engeland. Het is de op één na populairste sport ter wereld (enkel voetbal is populairder). Bekende producten uit Guyana die men kent in de rest van de wereld zijn, Demerara suiker en rum.

Museums in Guyana

Guyana heeft een aantal museum waarvan het Guyana National Museum en de Walter Roth Antropologisch museum in Georgetown, de bekendste van zijn. Het Nationaal Museum heeft een verzameling opgezette flora en fauna en archeologische vondsten en voorbeelden van Amer-indiaanse kunsten en ambachten. Dit museum is het grootste in Guyana. In het museum mag eigenlijk geen foto’s maken behalve je er zelf op staat. Dus ik sta met een smiley face op alle  mijn museum foto’s! Het Walter Roth Museum of Antropologie, is het eerste antropologische museum in het Engelstalige Caribische gebied. Hier ligt een etnografische verzameling van de Wai Wai Inheemse, een van de negen inheemse stammen gevonden in Guyana. Verder zijn er nog de John Campbell Police Museum. Hier zijn uniformen, muzikale instrumenten, foto’s en andere politie attributen tentoon gesteld die terug gaan naar de koloniale tijd van Guyana. De Museum of African Heritage en de Castellani House, home of National Art Gallery kun je ook bezoeken als je een echte museum fanaat bent.

Guyanese cuisine

Opvallend van Guyana is, in vergelijking met de andere Guyana’s, dat de Inheemse keuken zich een weg gebaand in de Guyanese cuisine. Dit proef je in het gerecht genaamd PEPPER POT, stoof vlees gemaakt met casripo (ketjap gemaakt van cassave). Zeer populair gerecht dat je zeker moet proeven tijdens je reis door Guyana!

Noot: Vanuit Paramaribo kun je met het vliegtuig en te land naar Guyana. In een 3 daagse trip is het al mogelijk alle hoogte punten van Guyana te zien.

Wat te doen in Frans Guyana?

Cayenne, is de hoofdstad van Frans Guyana, en een Frans overzees departement van Frankrijk in Zuid Amerika. Het ligt op een gelijknamig heuvelachtig schiereiland tussen de mondingen van 2 rivieren, de Cayenne en de Mabury. Frans Guyana is het enige stukje Europa te midden van Zuid Amerika met haar Franse taal, Euro’s en stokbrood met brie! De Franse en Creoolse keuken gaan gepaard met lekkere bijbehorende Franse wijnen. Neem je een kijkje in Bibliotheque Departementale Franconie? Een mooi gebouw verdeeld in een bibliotheek gedeelte en een museum. Het museum biedt verschillende opgezette dieren met een prachtige verzameling insecten en vlinders. Hier kun je echt een goede indruk krijgen van Cayenne’s, flora en fauna. Wandel verder langs St. Saviour Kathedraal, Place des Palmistes, een plein met palmbomen waar je in de schaduw even kan bijkomen. Eindig je wandeling op militaire basis kamp Fort Cépérou, te bezoeken in de avond uren vanwaar je een mooi uitzicht hebt op de zee, de heuvels en de brug over de rivier, die toegang biedt tot de stad. Leuk om verder over Cayenne te weten is dat de Cayenne – peper genoemd is naar de stad Cayenne. De Cayenne peper is een kleine maar zeer pittige pepersoort! Dus oppassen anders krijg je rode oortjes!

Per bus van Suriname naar Frans Guyana

Vanuit Suriname is het ook mogelijk een 3 daagse trip met gids naar Frans Guyana te maken. Hierbij zie je alle hoogte punten die Frans Guyana te bieden heeft. Vanuit Paramaribo rij je binnen 3 uren naar de grens plaats Albina en nog even met de boot, de Marowijne rivier over en je bent in het grensstadje Saint-Laurent-du-Maroni in Frans Guyana. Een bezoek aan deze grensplaats met een gids is aan te bevelen en je kunt op een terrasje een heerlijke croissant eten, a la Frankrijk! De keurig aangelegde straten, gebouwen met smeedijzeren hekken en muren van baksteenmetselwerk vallen direct op. De marktdagen, vind ik de leukste dagen om Saint Laurent te bezoeken. Het zijn veelal vrouwen uit de omgeving, die fruit en groente te koop aan bieden. In Saint-Laurent staat ook  ‘Camp de la Transportation’, van hieruit werden de veroordeelde gevangen uit Frankrijk verdeeld over de kolonie. Het is thans een museum en open voor het publiek. Verder kunt je de dagtrip combineren met een stop bij de waterval.

Wat te doen in Kourou?

In Kourou, een andere stad in Frans Guyana, wereld bekend om zijn Raket basis en Duivelseiland, zijn ook de moeite van een bezoekje waard.

Het Centre Spatial Guyanais, is een populaire bezienswaardigheid als het nu gaat om een lancering van een racket of een rondleiding in het Space Centre. Het blijft indrukwekkend! Het is het belangrijkste lanceercentrum van het Europese ruimtevaartagentschap ESA. Vanuit deze plaats worden alle Europese Ariane raketten gelanceerd. 

Kourou is ook bekend vanwege Duivelseiland, die een strafeiland was. Frans Guyana fungeerde ooit als strafkolonie voor gevangenen uit het Franse moederland. Duivelseiland (Ile de Diable) is ook nu ook een bezienswaardigheid van Frans Guyana en alleen per boot (catamaran) te bereiken want het ligt voor de kust naast de eilanden Ile Royale en Ile Saint-Joseph. Wat bekend is geworden door het boek ‘Papillon’. Henri Charrière, ook wel Papillon genoemd werd veroordeeld voor moord en kreeg levenslange gevangenisstraf in Frans-Guyana. Hij onderneemt diverse pogingen om te ontsnappen en bij zijn negende poging lukte het dan eindelijk! Loop mee en bekijk de historische gevangenis van binnen, nu een museum en zie zijn naam nog in de wand gekerfd!

  • Share :
Portfolio Gallery
Portfolio Gallery
Portfolio Gallery
Portfolio Gallery
Portfolio Gallery
Portfolio Gallery
Portfolio Gallery
Portfolio Gallery
Portfolio Gallery
Portfolio Gallery
Portfolio Gallery