Suriname

Suriname is het groenste land op aarde! Het is bedekt met 93% ongerepte Amazone regenwoud. Dit dankzij het feit dat sinds de jaren zeventig natuurgebieden werden geïnstalleerd door de overheid. In 1998 is de grootste natuurreservaat (1,6 miljoen ha.), genaamd Centraal Suriname Natuur Reservaat (CSNR) geïnstalleerd en in 2000 geplaatst op de Unesco Wereld Erfgoed lijst.
De Republiek Suriname is de kleinste soevereine staat in Zuid-Amerika. Het heeft een geschatte bevolking van 500.000. De naam is vermoedelijk afgeleid van een Inheemse stam genaamd ‘Surinen’, die de eerste bewoners waren van Suriname. Suriname wordt begrensd door Frans Guyana in het oosten, Guyana in het westen, Brazilië in het zuiden en in het noorden de Atlantische oceaan. De hoofdstad van Suriname is Paramaribo, gelegen aan de linker oever van de Suriname rivier en is de grootste stad met een geschatte bevolking van 250.000. Suriname is beroemd om zijn historische binnenstad in Paramaribo die in 2002 werd geplaatst op UNESCO Wereld Erfgoed lijst.
De munteenheid van Suriname is de Surinaamse dollar (SRD) maar de Euro’s en Amerikaanse dollars worden wel geaccepteerd. De grootste etnische groep in Suriname is de Hindoestaanse, 37% van de bevolking, gevolgd door de Creoolse gemeenschap (31%), Javaans (15%), Marrons (10%) en de Indianen (2%). De officiële taal in Suriname is Nederlands maar heeft ook cultureel gebonden talen zoals het Sranan Tongo, Hindi, Javaans, Chinees, 5 Marrontalen en 5 Inheemse talen. In totaal worden 21 talen gesproken in Suriname. Suriname heeft veel religieuze en etnische groepen en de grondwet voorziet in vrijheid van godsdienst. Samengevat is 40,7% van de bevolking Christen, 20% Hindoe, 13,5% Moslim, terwijl 3.3% de Inheemse religies betreft. In Suriname, rij je aan de linkerkant van de weg, één van de overblijfselen van het Engelse kolonialisme.
VACCINATIE KAART – Met ingang van 4 november 2016, wordt de controle uitgevoerd door de Immigratie officieren bij alle grensovergangen, havens en op de internationale luchthavens in Suriname. Reizigers die niet gevaccineerd zijn tegen gele koorts zullen de toegang worden geweigerd tot het land. Een vaccinatie kaart voor Gele Koorts is vereist voor reizigers afkomstig uit – of doorvoer – een land met een risico op Gele Koorts overdraagbaarheid. Vaccinatie moet plaatsvinden ten minste 10 dagen voorafgaand aan de reis naar Suriname. Suriname erkent de vaccinatie tegen Gele Koorts certificaat die geldig is voor het leven vanaf 10 dagen na de vaccinatie. Een inentingsbewijs is verplicht voor kinderen vanaf 1 jaar. Reizigers moeten altijd hun vaccinatie-kaart bij zich hebben tijdens het reizen in Suriname.
DRUGS – Drugs zijn illegaal in Suriname. Als je betrapt wordt met drugs, belandt je in de gevangenis. Geen verschil wordt gemaakt tussen persoonlijke gebruik en de distributie. Neem nooit een pakket voor iemand mee over de grens zonder het zelf te controleren! Je kan kleine sloten op je bagage plaatsen of afsluiten met plastic op de luchthaven.


Geïnspireerd?! Bekijk dan de voorbeeldreizen:
10 dagen cultuur & natuur snuiven in Suriname
3 Guyanas in 15 dagen

  • Share :