Gemeenschapstoerisme

Tijdens mijn verblijf in Europa bezocht ik mijn vaderland minimaal 1 keer per jaar meteen ook gebruikmakend van gelegenheid om resorts te bezoeken! De bezoekjes aan Semoisi waren altijd anders, geen pension of hotel in het dorp, ik kreeg een leeg huisje en moest van alles meenemen; van hangmat tot de ingrediënten voor al je maaltijden! Tijdens mijn bezoek aan Suriname in 2014 vertelde ik mijn maron vriendin Fina, hierover. En geloof het of niet na 6 maanden belde ze mij op en zei, ‘Tania mi bouw 2 woso, kon bedi i kokru’ (Tania ik heb 2 huisjes gebouwd met bedden en een keuken). Ik helemaal blij! Nu hoefde ik niet meer te sjouwen met allerhande spullen als ik naar Semoisi ging! Tijdens de inzegening van de huisjes (mocht als eerste in een huisje slapen) was ik er natuurlijk ook bij! 

Bij de inzegening waren ook toeristen bij van het nabij gelegen resort die in Semoisi een dorpswandeling komen maken. Toen ontstond bij mij het idee om de mensen van Semoisi te trainen in praktische en theoretische kennis van toerisme, zodat het hele dorp kon profiteren van de komst van toeristen, met name vrouwen. Deze vrouwen staan er meestal alleen voor om centjes te verdienen om hun kinderen naar school te sturen. Na goedkeuring van het project door het dorpsbestuur heeft stichting SONOS dit project uitgevoerd samen met Pejego Tours en Suriname Conservation Foundation. 

In 2015 hebben 52 dorpelingen de toerisme training met goed gevolg door lopen en kregen alle cursisten een certificaat. Er worden nu souvenirs gemaakt en te koop gezet voor toeristen die Semoisi bezoeken, er staan nu op het Komase resort van Fina nu 3 huizen, een hangmatten kamp, grote eetzaal en verschillende tripjes worden vanuit Semoisi verzorgd, door gidsen die door ons zijn getraind. Enkele cursisten zijn nu ook werk gesteld mede dank zij hun certificaat  bij het nabij gelegen resort en als Fina gasten heeft worden de vrouwen per toerbeurt gevraagd om te helpen in het resort.

Goede doelen

Pejego Tours ondersteund het dorp Semoisi en aan het begin van elk schooljaar schenken  wij  o.a. sportspullen en speelgoed aan de lokale lagere school. Verder kunnen reizigers participeren in het huidig project: “Opzetten van een peuterzaal op Semoisi”. Voordat 2-4 jarige de kleuterklas betreden willen wij dat ze al op een speelse manier in contact komen met Nederlandse taal. In Semoisi wordt de maron taal Saramakaans gesproken. Kinderen hebben erg veel moeite met de Nederlandse taal die alleen op school wordt gesproken.