landkaart Cuba en Suriname

5 redenen om Suriname & Cuba tijdens 1 vakantie te bezoeken!

Op avontuur in Cuba en Suriname?

aap in het wild

Wil jij tijdens jouw vakantie 2 continenten bezoeken gedurende 1 trip? Dat kan! Bezoek Suriname, het verborgen pareltje in Zuid-Amerika en Cuba een eiland in de Caribische zee bekend van rum, sigaren en swingende muziek. Start jouw avontuur eerst in Cuba en zie de vele oldtimers die het straatbeeld kleuren, prachtige stranden en koloniale architectuur en vervolg je reis naar Suriname waar je zult  genieten van de natuur in zijn puurste vorm! Bekijk wilde dieren van dichtbij, ga wandelen, kajakken en beleef meer avontuur! In vijf punten vertel ik jouw waarom ik denk dat jij Suriname in combinatie met Cuba op je ‘’to-do’’ lijstje moet zetten!

1) UNESCO Werelderfgoedlijst

stad in Cuba

Zowel Suriname als Cuba staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO!  De binnenstad van Paramaribo met zijn houten Koloniale gebouwen zoals het Presidentieel Paleis en het grootste natuurreservaat genaamd Centraal Suriname Natuurreservaat staan beide op Werelderfgoedlijst van UNESCO! Een echte “must-see” en ook op de lijst, staat het koloniale stadje Trinidad in Cuba. De koloniale gebouwen en pleinen in het centrum zijn prachtig gerestaureerd en er is  livemuziek  in de avond  op het centrale plein. Omdat Trinidad zeer in trek is bij reizigers verliest het stadje iets in authenticiteit. Wij raden daarom ook aan om  de stad Remedios te bezoeken omdat het qua sfeer lijkt op die van Trinidad maar nog zo niet druk wordt.

2) Unieke privé rondreizen

auto in Cuba

Een manier om relaxed en onbezorgd door Cuba te reizen is per Amerikaanse oldtimer met een privé chauffeur. Juist doordat je met een ervaren chauffeur op pad gaat zie je meer unieke plekken onderweg. De nostalgie van een reis naar Cuba is helemaal compleet met deze unieke ervaring. Ook Suriname kun je door krijsen middels privé toertjes met eigen kok en gids als je buiten de gebaande paden wilt gaan. Vaar in een traditionele boot, maak indrukwekkende boswandelingen door de Amazone-jungle en kom oog in oog te staan ​​met dieren in het wild, zoals tapirs, kaaimannen, luiaards en miereneters. Beklim de Voltz berg en bezoek Blanche Marie, de grootste waterval in Suriname! In de buurt van Paramaribo kun je per privé  boot zeeschildpadden en roze dolfijnen spotten en slapen in een gerestaureerd Koloniaal huis op plantage.

3) Ontmoet de locals en bereidt samen een maaltijd

local en toerist stampen cassave meel

Om een betere indruk te krijgen van het leven in Cuba is het erg leuk om een dagdeel mee te lopen met een Cubaanse familie. Tijdens de excursie going local in Havana krijg je een inkijk in hoe een Cubaans gezin leeft. Haal samen boodschappen, dit gaat er heel anders aan toe in een land waar amper supermarkten zijn! Help mee bij de bereiding van een typische Cubaanse maaltijd zoals de Ropa vieja, Yuca met mojo of Ajiaco die uiteraard gezamenlijk wordt genuttigd. Wil je ook slapen bij locals in Cuba? Dan kan je over het gehele eiland overnachten in casas particulares vrij vertaald bed & breakfast. Dit zijn kleinschalige particuliere initiatieven van Cubaanse families. Hier slapen voelt als verblijven in een mini hotel met persoonlijke aandacht en service. Je hebt veel privacy, maar ook -als je daar behoefte aan hebt- een Cubaanse familie om op terug te vallen en waar je terecht kunt met vragen. Verblijf in het marron dorp Semoisi en maak het dorps leven van dichtbij mee tijdens jouw verblijf in Suriname. Zwem in de rivier, bak je eigen cassavebrood, relax in de Tapawatra watervallen, beklim de Ananas berg en geniet van een verse ananas, als je geluk hebt! Help mee op een kostgrond en dans mee op de tonen van Saramakaanse traditionele muziek. Het gevoel van vrijheid dat ik elke keer ervaar als ik daarheen ga, is onbeschrijfelijk!

4) Bijzondere natuur

natuur in Suriname

Waar Suriname voor 90% uit het Amazone-regenwoud bestaat, moet je in Cuba langere afstanden reizen om de verschillende gebergtes en landschappen te kunnen zien. In het westen van Cuba ligt het dorpje Viñales bekend omdat de tabaksbladeren van de beste Cubaanse sigaren hier groeien. In centraal Cuba is het gebergte Sierra del Escambray die zich goed leent voor wandeltochten waarbij je uitkomt bij spectaculaire watervallen. Het grootste gebergte van Cuba ligt nabij Santiago de Cuba. Vanuit dit gebergte is de Cubaanse revolutie o.l.v. Fidel Castro in de jaren 50 begonnen aan zijn opmars. Suriname is het groenste land ter wereld en de verscheidenheid aan wilde dieren is enorm! Bijvoorbeeld 400 verschillende soorten vogels en 74 soorten slangen! Ik kwam oog in oog te staan ​​met de tapir tijdens het kajakken op de Kabalebo rivier, hij probeerde de oevers van de rivier te beklimmen. Wauw, hij is enorm! Suriname is ook de thuisbasis van de grootste reuze otters ter wereld! Maak een bootsafari op de Bigi pan meer om duizenden trek vogels te spotten zoals de Flamingo’s. Ga zwemmen, kajakken en vissen in het Brokopondo meer die even groot is als de gemeente Utrecht in Nederland! Op Babun-eiland kwam ik oog in oog te staan ​​met een luiaard! Iets verderop ligt de Brownsberg natuur reservaat waar alle 8 aap soorten van Suriname in voorkomen! De brulaap laat zich van ver al horen!

5) Steden die bol staan van cultuur en historie

Basiliek in Cuba

Natuurlijk kan bij een bezoek aan Cuba de hoofdstad Havana niet ontbreken. De sfeer in de stad is ontspannen, bezoek de oude stad, het plein van de Revolutie en de baai van Havana waar twee forten staan. Ruim duizend kilometer verderop aan de andere kant van het eiland ligt de stad Santiago de Cuba. Neem hier een kijkje in de beroemde Basiliek “El Cobre” die boven op de berg ligt. Het beeldje van de Maagd der Barmhartigheid dat in deze basiliek staat is een belangrijk religieus symbool voor de  Cubanen. In Paramaribo de hoofdstad van Suriname, kun je de diversiteit aan culturen proeven en ervaren! De Synagoge die broederlijk naast de Moskee staat! Bezoek de 137 jaar oude Sint Petrus en Paulus Basiliek die volledig uit hout is opgetrokken en waarvan de binnenzijde  is uitgevoerd in onbeschilderd Cederhout. Het Presidentieel paleis, Fort Zeelandia en overdekte Centrale markt zijn ook een bezoekje waard en overzien de majestueuze Suriname rivier! Op de verschillende markten is van alles te koop van verse vis tot lekkere Street Food! Geniet op de vroege zondag morgen van een verse Javaanse saté, een Chinese saw baw of Indiase bara!

Meteen boeken?

wandelloop

Psst….Er zijn meerdere malen per week rechtstreekse vluchten vanuit Suriname naar Cuba. Dus…heeft het bovenstaande  je er nog niet van kunnen overtuigen om jouw zomer vakantie meteen te boeken? Meer specifieke informatie over Suriname of Cuba nodig? Geef ons een belletje of mail ons zodat wij je wensen kunnen laten uitkomen!

De schrijvers van deze blog zijn Tania van Velthuizen van Pejego Tours en Eline van Emden van CubaNeo Travel.

Tania van Velthuizen is de manager van Pejego Tours de uitvoerder van reizen van ‘3Guyanas’. Ze is geboren en getogen in Suriname. Ze studeerde Surinaamse rechten en houdt van reizen. Voordat ze naar Europa ging, werkte ze bij het ministerie van Regionale Ontwikkeling, dus bezocht ze elk stukje Amazonewoud. In die tijd werd ze verliefd op alles wat het te bieden had, inclusief de indianen en de marrons, de fauna en flora. Ze schreef ook een boek over de landrechten van Inheemsen en de afstammelingen van de Marrons.

i love cuba en curiname met hun vlaggen

Eline heeft CubaNeo Travel opgezet samen met haar Cubaanse man Yuri. Tijdens haar studie Internationale Ontwikkelingsstudies reisde Eline in 2007 voor het eerst naar Cuba. Die reis bracht niet wat zij verwacht had! Twee jaar later was zij toch weer in Cuba en ontmoette Yuri. Zij leerde toen de andere kant van Cuba kennen en dit bracht diepe bewondering voor het land en haar inwoners. Na veel tijd samen in Cuba te hebben doorgebracht kregen Yuri en Eline het idee om vanuit Nederland reizen naar Cuba te organiseren. Tijdens deze reizen krijgen de gasten de kans  om naast de hotspots ook kennis te maken met het pure van Cuba!