Kasikasima berg

‘Mijn droom is uitgekomen in Suriname!’

Dit zijn de woorden van meneer Boelie die een reis heeft gemaakt naar Suriname inclusief de avontuurlijke 8 daagse reis naar Kasikasima berg via Palemeu. Tijdens een gesprek met hem vertelde hij mij het volgende:

Voorbereiding voor mijn reis naar Suriname

Voor mijn 60 ste jaardag  had ik me zelf een avontuurlijke 8 daagse reis naar Kasikasima  in Suriname  cadeau gemaakt. De voorbereiding was al heel anders dan voor een reisje naar Spanje! Gele koorts spuitje, malaria tabletten en Toeristen kaart. Dan nog het feit dat je maar 8 kg mag nemen in het vliegtuigje naar Palemeu. Wat gaat wel en niet mee te nemen! Dus slim inpakken is een must! Volgens de gekregen informatie; genoeg sokken, goede loopschoenen, lange broek en lange mouw (2 setjes) en niet te vergeten Surinaamse Deet (maskita gel), een mes, touw, tape (voor dat ene gaatje in de klamboe)! Goed voorbereid! Zeker in vergelijking met medereizigers! Die hadden gewone gympies met lage sokjes (heb ik uit medelijden mijn sokken maar geleend), geen lange broek en zijn helemaal lek gestoken, zij hadden Deet uit Nederland die niet hielp tegen de Surinaamse muskieten!

Aankomst in Suriname

Aangekomen op de Internationale luchthaven (Johan Adolf Pengel) in Suriname werd ik opgewacht door de gids die mij eerder herkende voordat ik nog de kans had om mijn naam te lezen op het ophaalbordje! Wat een welkom, in Suriname zelfs wordt ik herkend!! Na een ritje in een privé taxi en tussendoor stoppen om wat Euro’s om  te wisselen in Surinaamse Dollars werd ik afgezet bij mijn hotel. En hier wachtte mij nog een verassing in de kamer was er een verjaardagskaart, ballonnen en een taart in de ijskast!!!! Zo attent vol van Tania (eigenaar van Pejego Tours)!

Vertrek naar Palemeu met klein vliegtuig

Via Zorg en Hoop vliegveld in Paramaribo vlogen we naar Palemeu over het Amazone regenwoud heen, die van bovenuit leek op brocolli! Van hieruit begint de reis naar Palemeu. In de namiddag hebben we een wandeling gemaakt in de omgeving..van het resort …heerlijk die rust!

Varen naar Kasikasima berg

De volgende dag begon de reis die 6 dagen zou duren per boot naar Kasikasima berg.Geslapen in een open kamp, in een hangmat (met klamboe) waarbij de rivier je badkamer is en het bos je toilet. Tijdens deze reis wordt je niet alleen 1 met de natuur omdat  die nog zo puur is, maar ook met de medereizigers! Je helpt elkaar bijvoorbeeld de Kasikasima berg op en af! Want dat is een taaie klim! Maar wel super de moeite waard! Het uitzicht….geen woorden genoeg om het te beschrijven!

Heerlijk gegeten! Vis (Piranha) dat vers gevangen is en vlak voor ons klaargemaakt …dat kan echt niet verser! De lucht is zo zuiver en ook je gedachten worden zuiver als je om 7 uur s ’morgens alleen zwemt in de rivier en daarna op een boomstam zit te genieten van al het moois om je heen!

Mijn eigen pijltje maken? easy peasy dacht ik!

Ik wilde zelf mijn pijl en boog maken, als een ervaren bouwvakker zou dat een makkie moeten zijn! Dus niet, want buigzaam hout liet zich niet zo gemakkelijk snijden met mijn mes…dus zaagje geleend van de bootsman, nou met die kon je alleen boter snijden, dus ook vijl geleend en het zaagje weer scherp gemaakt. Ik had touw mee, pijl en boog afgemaakt en bleek later ik ook nog een goede schutter! Dit was zelf voor mij een verassing! Maar wat genoot ik om gewoon weer lekker met mij handen bezig te zijn in zon in een prachtige maagdelijke omgeving! Als dank voor het scherp maken van de zaag kreeg ik van de bootsman een zelf gemaakte lianen mandje! Dit gebaar was niet in woorden uit te drukken! Dit mandje heeft nu een prominente plaats in mijn huis in Nederland, als mijn huis in de fik vliegt dat is dat het enige wat ik meeneem!

Terug naar de bewoonde wereld!

De mensen die ik heb ontmoet in Palemeu en in Paramaribo zijn zo lief  en aardig maar ik denk dat ze geen idee hebben hoe mooi hun land is en dat ze het moeten koesteren! Op de vraag als ik mijn bedje heb gemist moet ik helaas antwoorden NEE, ik heb zelfs zo goed geslapen (anders dan mijn medereizigers) dat ik eraan denk om hier in Nederland een prieeltje te bouwen waar ik dan in de zomer lekker mijn hangmat in ga binden en s ’avonds buiten ga slapen! Uit Palemeu heb ik een tand van een  Pakira (bos varken) meegenomen en in Paramaribo een ketting van laten maken. Die heb ik meteen omgedaan zodat ik nu altijd Suriname met me meedraag! Iets in me zegt dat ik Suriname nog een keer ga zien! Sranang mi lobi joe! (Suriname ik hou van jouw!).”

Tania van Velthuizen is de eigenaar en manager van Pejego Tours. Ze is geboren en getogen in Suriname. Ze studeerde Surinaamse rechten en houdt van reizen. Voordat ze naar Europa ging, werkte ze bij het ministerie van Regionale Ontwikkeling, dus bezocht ze elk stukje Amazonewoud. In die tijd werd ze verliefd op alles wat het te bieden had, inclusief de indianen en de marrons, de fauna en flora. Ze schreef ook een boek over de landrechten van Inheemsen en de afstammelingen van de Marrons.