De unieke reiservaring van Thea en Ge in Suriname

De unieke reiservaring van Thea en Ge in Suriname

Thea en Gé zijn twee ervaren 60+ reizigers die in februari 2020 net voor de Corona dus, op reis zijn geweest naar Suriname. Ze hebben daar vele avonturen meegemaakt en dit vastgelegd in een fotoboek inclusief leuke weetjes en feiten over Suriname. Dit fotoboek hebben zij verstuurd naar vrienden en familie en bracht mij op het idee om middels een blog over hun reiservaring ook met mijn gasten te delen!

Brokopondo meer

“Na een heerlijk ontbijt werden we door onze gids Ahmet opgehaald met een privé auto die ons relaxed richting Stone Island reed. Stone Island is eenvoudig resort op een schiereiland langs het Brokopondo stuwmeer. Dit meer heeft ongeveer de grootte van de provincie Utrecht. Het is ontstaan door de bouw van een stuwdam in de Suriname rivier genaamd de “AFOBAKADAM”. Het land met daarop bomen is onderwater gezet. Na de lunch verzorgd door Ahmet vertrokken we voor een boot tripje op het meer. Het was een speciale ervaring om tussen de dode boomtoppen te heen varen!

De Brownsberg

Het Brownsberg gebied is 6000 hectaren groot en de berg zelf is 514 meter hoog! Natuurpark Brownsberg is vernoemd naar John Brown één van de eerste goudzoekers in dit gebied. Naar goud wordt helaas wel nog gezocht ondanks de beschermde status van het park! Op weg ernaartoe kwamen we allemaal kleine dorpjes tegen met hier en daar nog hutjes met stro daken! In dit natuurpark komen alle 8 soorten apen van Suriname voor: De Surinaamse Zijdeaap, de Doodskopaap, de Witkopaap, de Satanaap, de Zwarte kapucijnaap, de Grijze Kapucijn aap, de Zwarte Spinaap en natuurlijk de Brulaap die we heel veel hebben gehoord! Later op de dag zijn we teruggereden naar Stone Island waar we nog een nachtje verbleven.

Anaula Natuur resort

Om 11:30 vertrokken wij per bus en boot naar het Malaria-vrije resort Anaula. Vanuit Atjoni  vaarde wij in een Korjaal dit is een traditionele houten boot, gesneden uit een lange boomstam met een buitenboordmotor naar Anaula. Dit boottrip op de boven Suriname rivier duurde ongeveer 1 uurtje en onderweg zagen wij vrouwen die kleren wasten in de rivier. Het Anaula resort bestaat uit houten cabana’s met privé badkamer en toilet  op een bosrijk eilandje van circa 12 hectare groot aan de rivier! In de periode dat wij op Anaula waren wij 50 jaar getrouwd en kregen en bos bloemen van het management, dat vonden wij zo attentvol! Midden in de rimboe! Dit gaan we nooit meer vergeten!

Avond tocht op de rivier en wandelingen in de jungle

S’avonds hebben we nog een tochtje in de inktzwarte nacht op de  rivier gemaakt om Kaaimannen te spotten. Wat niet meeviel want het was te donker! De nacht zwaluwen hebben wij wel gezien en genoten van een fantastische sterrenhemel! De volgende dag hebben wij een dorpswandeling, waarbij we zagen hoe de Saramaccaners wonen en werken. De Saramaccaanse stam is één van de stammen der Marrons, afstammelingen van de weggelopen slaven, die lang geleden in het ondoordringbare binnenland een nieuw bestaan hebben opgebouwd. S’ middags maakten wij een heerlijke wandeltocht met onze gids over het eilandje. Onderweg zagen we veel vruchten bomen, bloemen en andere speciale bomen. En niet te vergeten de aapjes die vanuit de bomen ons volgden!

Bezienswaardigheden in Paramaribo

De Palmentuin hoorde oorspronkelijk bij het Presidentieel Paleis. In de 20e eeuw werd de Palmentuin opengesteld voor publiek. De vele Koningspalmen waren verspreid over de hele stad en sierden vele straten van Oud-Paramaribo, maar nu zijn de palmen alleen nog te zien in deze Palmentuin!

Fort Zeelandia belichaamt de oudste geschiedenis van Suriname en was ook de plek waar de zwarte bladzijden van de jongste geschiedenis werd geschreven (Decembermoorden 1982). Na de onafhankelijkheid werd het beeld van Wilhelmina hiernaar toe verplaatst. Zij stond eerst op het Oranjeplein thans het Onafhankelijkheidsplein. Van 1667-1954 was Suriname een kolonie van Nederland en daarna een land binnen het Koninkrijk. Op 25 november 1975 werd Suriname een onafhankelijke Republiek.

De St. Petrus en Paulus kathedraal thans Basiliek werd over de bestaande kerk heen gebouwd. De binnenzijde is uitgevoerd in onbeschilderd Cederhout (Surinaams ontwerp). De torens hebben 4 flankerende torentjes en vormen samen een dubbeltorenfront.

Wandel langs de Waterkant hier meerden verschillende schepen aan, die zowel passagiers als goederen vervoerden. In het befaamde Waaggebouw werden tropische producten bestemd voor de Europese markt gewogen voordat ze inde schepen geladen werden. Ook Slavenschepen gingen hier aan wal met regelmaat en werden de tot slaaf gemaakte Afrikanen hier te koop aangeboden! Gelukkig gebeurd dat niet meer!

Bewonder de oude koloniale gebouwen en breng een bezoek aan de Centrale markt, de grootste overdekte markt in de Caribean. Proef exotisch rijp fruit, ruik verse vis en bewonder de markt vrouwen elk afkomstig uit een andere cultuur!

Het einde van het Surinaams avontuur!

Na onze super avontuurlijke reis, die voor Thea af en toe best pittig was vervolgden wij onze reis naar Curaçao. Wij zijn erg content met de wijze waarop Tania onze reis uitgestippeld en begeleid heeft, waarbij naast de vele adviezen ook een drietal geweldig enthousiaste gidsen genoemd mogen worden.

De combinatie Suriname met Curaçao is erg aan te raden voor zestig plussers want op Curaçao kun je lekker van de zon genieten liggend op het strand! Heel ontspannend na de actieve vakantie in Suriname! Thea is al heel wat jaren lid van een fotoclub en heeft meer dan 500 foto’s gemaakt en ik moet zeggen er zitten heel veel leuke tussen! Enkele foto’s die er echt uit schoten wil ik graag met jullie delen! En denk eraan hè geef ons een belletje of stuur een mailtje als ook jij Suriname wilt gaan ontdekken!  

Tania van Velthuizen is de eigenaar en manager van Pejego Tours. Ze is geboren en getogen in Suriname. Ze studeerde Surinaamse rechten en houdt van reizen. Voordat ze naar Europa ging, werkte ze bij het ministerie van Regionale Ontwikkeling, dus bezocht ze elk stukje Amazonewoud. In die tijd werd ze verliefd op alles wat het te bieden had, inclusief de indianen en de marrons, de fauna en flora. Ze schreef ook een boek over de landrechten van Inheemsen en de afstammelingen van de Marrons.