Exotische vruchten van het Guyana Schild (3 Guyana’ s)

Exotische vruchten van het Guyana Schild (3 Guyana’ s)

Pejego Tours’ team is gek op lekker eten en wat is er nu leuker dan proeven van nieuwe vruchten in een exotisch land? Het Guyana Shild heeft alle soorten exotische vruchten die je zeker nog niet kent! De lokale gids neemt u mee langs verschillende lokale markten te proeven. Maakt niet uit als u zich in Frans-Guyana, Suriname of Guyana. Vanwege het zelfde klimaat  hebben we bijna hetzelfde fruit maar met andere namen. Op de zondag markten, zoals de Kwatta, Tourtonne, Saoena markten in Suriname vindt u verschillende soorten van rijp fruit, zoals bananen, mango’s en nog veel meer en direct eetbaar! Mijn favoriete fruit in Suriname zijn mango ’s en papaja’s, en degene die uit mijn vaders’s tuin zijn de beste! 

Citrus vruchten

De term citrus omvat  vruchten zoals de rode en de gele koning, tangelo, pomelo, grapefruit, Curaçaose sinaasappel, mandarijnen, sinaasappel en citroen. In Guyana, zijn citroen en sinaasappel de bekendste citrusvruchten. Verse vruchten sappen zijn overal te koop. Zeer verfrissend en vol vitamine C. Citrus bomen groeien in privé tuinen maar er zijn ook plantages, zoals Katwijk, gelegen in het district Commewijne/ Suriname. De pomelo is een grote vrucht en kan worden zo groot als een voetbal! Citroen is een kleine fruit en wordt geel als hij rijp is. Gezouten citroen heerlijk bij vis gerechten! Is geraspte rijpe citroen in een pot, met zout verse pepers (Madame Jeanette) en azijn en wordt geserveerd als bijgerecht.

Kokosnoot

Niets is zo verfrissend als het water van een jonge kokosnoot! De palmen aan de kust, met name in het District Coronie zijn zeer mooi om te zien en ook bekend als kokospalmen. U kunt  verse koude kokosnoot kopen bij kraampjes langs de wegen in de 3 Guyana ‘s. De top wordt afgesneden en met een rietje, kunt u genieten van de verse kokosnoot water. Het vruchtvlees van de oudere vruchten wordt gebruikt om producten te maken, zoals kokosolie, kokosmelk en zoetwaren. Er zijn velden vol kokosnoot bomen in Guyana en u kunt verse kokosnoot water in elk restaurant bestellen.

Tamarinde

Deze lange bruine fruit smaakt een beetje zuur. De jonge tamarinde wordt gegeten met zout en peper. De oudere fruit wordt gebruikt voor het maken van siroop en snoep, waaronder kleine tamarinde ballen. Deze vrucht wordt veel gebruikt in de Indonesische keuken.

Ronde en lange Birambi

De Birambi fruit is zuur en groeit aan de stam. In Suriname wordt chutney er van gemaakt. Deze chutney, echter, is niet zoet, maar het is een soort sambal met Hindoestaanse kruiden, peper en zout. De lange Birambi wordt ook in een potje met azijn gezet en geserveerd als bijgerecht bij rijst.

De ronde Birambi groeit ook aan de stam en wordt ook geconserveerd in een potje met azijn of gekookt met suiker en worden verkocht bij stalletjes op straat. Ik koop altijd een pak van die kleine gezoete Birambi en ik eet ze één voor één op! Ik ben uren zoet letterlijk en figuurlijk! Hmmm, als ik er over nadenk, ik heb er nu al trek in!

West-Indische kers en Monki-monki cherry

De West-Indische en de Monki-monki kersen zijn bekend in Suriname. De bomen bloeien het hele jaar door. Beide vruchten zijn zuur-zoet. De Monki-monki cherry heeft moten en is meestal oranje-rood. Het is een sterke anti-oxidant en huismiddel tegen reumatische aandoeningen. De West-Indische kers (of Acerola) is één van de gezondste vruchten van de wereld, omdat ze vol zit met vitamine C en polyfenolen. Er wordt gezegd dat het geneeskrachtige eigenschappen bezit tegen diabetes en kanker. In Suriname neemt bijna niemand Vitamine C-tabletten; men loopt gewoon naar de kersenboom in de tuin en eet ongeveer 3 kersen! Kijk wel uit voor de vele bijtende mieren in de boom!

Kasjoe (Cashew)

De cashew fruit is zoet en sappig en laat een stroef gevoel achter op de tong. Het is vol van vitamine C en werkt goed tegen een zere keel. De sap is ook te koop en populair in Brazilie! De boom groeit alleen in op savannah zand. De cashewnoot groeit onder de fruit als peer vormig- aanhangsel. Het is dus 1 cashewnoot per cashew vrucht! 

Pomme de cythère

Deze steen vrucht is eivormig met stekels. De rijpe vrucht is geel en zoet. Zeer populair is de pomme de cythère op azijn (net als augurken). Straatverkopers verkopen van verschillende vruchten op azijn in mooie potten. Gezoete pomme de cythère wordt ook verkocht. In Guyana, het is bekend als de ‘Gouden appel’!

op de markt tropisch fruit te koop

Tania van Velthuizen is de eigenaar en manager van Pejego Tours. Ze is geboren en getogen in Suriname. Ze studeerde Surinaamse rechten en houdt van reizen. Voordat ze naar Europa ging, werkte ze bij het ministerie van Regionale Ontwikkeling, dus bezocht ze elk stukje Amazonewoud. In die tijd werd ze verliefd op alles wat het te bieden had, inclusief de indianen en de marrons, de fauna en flora. Ze schreef ook een boek over de landrechten van Inheemsen en de afstammelingen van de Marrons.