9 dingen die je kunt doen in Paramaribo

9 dingen die je kunt doen in Paramaribo

Wat te doen in Paramaribo?

Tijdens uw vakantie in Suriname kunt u Paramaribo, de hoofdstad van Suriname zelf gaan verkennen op uw eigen tempo zonder een gids. Wij adviseren te wandelen met de kaart “ Wandelroute  Paramaribo’’ in de hand u kunt dan ook zeker niet verdwalen!  U zult met deze kaart  de fascinerende historische elementen van Paramaribo ontdekken. Loop langs markten, kerken, borstbeelden oude houten koloniale gebouwen, er zoveel te zien! U kunt ook tussendoor lekker uitrusten op een bankje in de Palmen tuin of aan het einde van uw wandeling bij de Gadri, meteen een lekker Surinaamse lunch verorberen. Hmmm Switi! Wij zetten de “MUST SEE” voor u op een rij hieronder.

1) Breng een Bezoek aan Fort Zeelandia met een gids

Fort Zelandia in Paramaribo

Fort Zeelandia werd gesticht rond 1600 door de Nederlandse en is het oudste gebouw in Suriname. Het werd gebouwd als een vijfhoekige verdediging tegen externe aanvallen.  Het Fort diende later als een gevangenis en de omliggende huizen waren de huizen van de officieren.  U vindt er ook een voormalige kruit huis hier die nu dienst doet als een apotheek. Het Surinaams Museum is momenteel gevestigd in het Fort. Tip: achter bij het fort is een Bistro waar je heerlijk kunt eten en drinken overkijkend op de Suriname rivier vanwaar een koele bries u tegemoet komt.

2) Een Wandeling langs de Waterkant

De Waterkant, vroeger de populaire ontmoetingsplaats voor je eerste afspraakje!! De sfeer hier is heel romantisch met een koel briesje!!! Op deze plek aan de Suriname Rivier, vindt u vele leuke restaurantjes en ook  prachtige koloniale houten huizen op een rij. Als je verder loopt zijn er 2 grote markten waar je lekker vers rijp fruit en verschillende groenten kunt bemachtigen. 

3) Historische centrum van de stad

Het centrum van Paramaribo is het bekend als “De Houten Stad” vanwege de voornamelijk houten gebouwen uit het koloniale tijdperk. Sinds juli 2002 in het historische centrum van de stad is op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is heerlijk dwalen door de straatjes met bekende namen zoals Keizerstraat en de Heerenstraat.

4) Genieten van de mis in de St. Petrus en Paulus Basiliek

De St. Petrus en Paulus basiliek is de grootste houten kerk van Zuid-Amerika. De kerk werd gebouwd in 1883 en, in aanvulling op de stenen fundering, is volledig opgetrokken uit  Surinaams hout. De 44 meter hoge toren en de speciale kleur combinatie van de kerk – geel met grijs – zal onmiddellijk uw aandacht trekken. Ingehuldigd in April 2014 als een basiliek waarbij de kathedraal een eretitel voor speciale kerkelijke gebouwen kreeg en plaatsen van de bedevaart.

5) Maak een foto van de Synagoge en Moskee naast elkaar 

Multi-etnische samenleving betekent dat er verschillende religies zijn in Suriname. In Paramaribo vind je er ook een christelijke kerken, Hindoe tempels, een Synagoge, en moskeeën. De Neve Shalom Synagoge en de Moskee van de Surinaamse islamitische Vereniging staan naast elkaar in de Keizerstraat, en super uniek  in de wereld! De Ne Ve Salom Synagoge is een Nederlands Israëlitische Synagoge die is gebouwd in 1842. De moskee werd ingehuldigd op 27 juli 1984, en vervangt de vorige houten moskee uit 1932.

6) Ervaar het Plein van de Onafhankelijkheid

Het Plein van de onafhankelijkheid is een mooie open en groen plein. Voor de onafhankelijkheid heette het Oranje Plein. Op het plein vindt u de meest belangrijke gebouwen van de stad, zoals het Ministerie van Justitie & Politie, het Presidentieel Paleis (helaas zonder president),de Ministerie van Financiën en het modern ogende Congres Hall. Elke zondag ochtend zijn er zangvogels wedstrijden. Altijd spannend wiens vogel het mooiste fluit!

7) Relaxen in de Palmen tuin

Vroeger de tuin van het Paleis en nu een park met zijn honderden Konings palmen is aangelegd rond 1685 voor de toenmalige gouverneur Cornelis van Aerssen van Sommelsdijck. Na zijn dood in 1688, werd de tuin voor het publiek gesloten voor een lange tijd. Een tunnel is zelfs gegraven van het paleis naar het midden van de tuin, die was om te dienen als vluchtweg in geval van een mogelijke aanval. Rond 1900 werd de tuin wederom opengesteld voor het publiek. In de tuin vindt u een aantal monumenten, zoals het standbeeld van Ruben, een jongen die werd gedood door verstikking. “Ouders let op uw kinderen’ is de bijbehorende motto. Voorstellingen en markten worden georganiseerd in deze tuin op nationale feestdagen.

8) Proef rijpe exotische vruchten op de Centrale markt

De centrale markt is een groot wit gebouw van twee verdiepingen aan het einde van de Waterkant. Het is de grootste overdekte markt in het Caribische gebied. Op de markt, kunt u terecht voor diverse artikelen: verse groenten, fruit, vlees, vis, noten, kruiden, kleding, drogisterij artikelen, vogel kooien, en ook heerlijke Surinaamse lekkernijen. De bekendste groente in Suriname is Kousenband een super lange peul soort, die bij haast elk gerecht geserveerd wordt. Koop en geniet van de verschillende soorten mangos die koop worden aangeboden. Want niets gaat boven een rijpe mango waar het sap langs je kin en arm naar beneden sijpelt als je probeert erin te happen. Heerlijk!

9) Maak kennis traditionele Marron geneesmiddelen op de Djoeka wojo

Bezoek ook de Marron markt of de “Djoeka wojo”, gelegen naast de Centrale Markt. Er zijn voornamelijk Marron-en inheemse vrouwen hier, die producten uit het Amazone-regenwoud en geneeskrachtige kruiden verkopen. Bijvoorbeeld  ook ‘oso dresi’, (zelfgemaakte huismiddeltjes gemaakt met kruiden). Deze geneesmiddelen bieden een oplossing voor allerlei gezondheidsproblemen en problemen in de slaapkamer!

De binnenstad van Paramaribo staat op de UNESCO Wereld Erfgoed Lijst..dus geniet van de oude Koloniale houten gebouwen die deze stad zo uniek maakt!

Tania van Velthuizen is de eigenaar en manager van Pejego Tours. Ze is geboren en getogen in Suriname. Ze studeerde Surinaamse rechten en houdt van reizen. Voordat ze naar Europa ging, werkte ze bij het ministerie van Regionale Ontwikkeling, dus bezocht ze elk stukje Amazonewoud. In die tijd werd ze verliefd op alles wat het te bieden had, inclusief de indianen en de marrons, de fauna en flora. Ze schreef ook een boek over de landrechten van Inheemsen en de afstammelingen van de Marrons.